Arçelik A.Ş. Elektronik İşletmesi – Malzeme Çeşitliliği ve Toplam Malzeme Maliyet Analizi

Grup Vizontele: Berin Can, Yusuf Çevik, Ayşenaz Darğa, Hande Koçer, Ahmet Yiğit

Avrupa'nın en büyük üçüncü beyaz eşya şirketi olan Arçelik A.Ş. tüm işletmelerinde karlı ve uzun dönemli, sürdürülebilir sistemlere sahip olmak istemektedir. Beylikdüzü'ndeki Arçelik Elektronik İşletmesi fabrikasında televizyon anakartları üretilmekte ve televizyon montajı yapılmaktadır. Otomatik dizgi süreci ile üretilen televizyon anakartın üretim hatlarının çok sayıda kesintiye uğradığı görülmüştür ve bu kesintilerin en önemli nedenlerinden biri de arızalardır. Fabrika yönetimi, makinelere bakım yapılması gereken zamanda üretim yapmayı tercih etmektedir ve bu durum, arıza süresi ve görülme sıklığı üzerinde önemli bir artışa neden olmaktadır. Aynı zamanda, makine kalibrasyonlarının büyük oranda sapması hatalı ürün üretimini de arttırmaktadır. Bu kapsamda, projemizin amacını arıza kaynaklı duruş maliyetini enaza indirgemek olarak belirledik. Çözüm yaklaşımı olarak üretim planı ile bütünleşik yapıda bakım çizelgesi iki aşamalı yöntemle oluşturulurken birinci aşamada matematiksel model ile önleyici bakım-üretim çizelgesi, ikinci aşamada benzetim modeliyle onarıcı ve önleyici bakım-üretim çizelgesi oluşturulmaktadır. Pilot bir çalışma olan bakım-üretim çizelgesinin farklı politikalardaki uygulanışı ve ileriki dönemde yapılabilecek geliştirmelerle ilgili öneriler sunulacaktır.