DURUKAN ŞEKERLEME - HAMMADDE DEPOLAMA VE TEDARİKTE İYİLEŞTİRME PROJESİ

Grup 9: Emel Engin, Murat Altun, Kemal Duman, Hakan Kum, Berk Görgeç

Proje Özeti

Durukan ޞekerleme 1993'ten beri şekerleme sektöründe çalışmaktadır. Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret A.ޞ. ile yapılan anlaşma sonucunda Rocco markası ile Türkiye pazarına girmiştir. Ayrıca kendi markası olan Durukan'ı da 30'dan fazla ülkeye ihraç etmektedir. Sistemin bütünüyle incelemesi yapılmış olup sonuç olarak organizasyonda envanter taşıma ve tedarik maliyetlerinin fazlalığı görülmüş ve bunun üzerine ilgili sistem projenin incelenme alanına alınmıştır. Üretilen bütün ürünlerde kullanılan, hareketi ve kullanım miktarı diğer malzemelere göre fazla olan 9 ortak malzeme ele alınmıştır. İncelenen sistem içerisinde görülen problem belirtileri; hammadde malzemelerinin stokta bulunmama durumu, gereğinden fazla stok tutma, tedarik süresindeki değişiklikler, envanter ve siparişin haftalık kontrolü ile verilen hammadde siparişleriyle stok seviyelerindeki iniş ve çıkışlardır. Projede ulaşmak istediğimiz hedef aylık talep değişkenliğine hassas, envanter taşıma ve nakliye maliyetini en aza indiren, sipariş verme sıklığını ve miktarını en uygun hale getiren ve her malzeme için ayrı güvenlik stoğu olan bir tedarik zinciri oluşturmaktır. Bu amaçla bir başlangıç modeli geliştirilmiş ve model analizleri ele alınmıştır. Belirlenen çözüm yaklaşımıyla firmada geçen sene gerçekleşen durumla yeni kurulan modelin sonuçları karşılaştırılmıştır. Farklı senaryoların sonuçları nasıl etkilediği incelenmiştir.