MEY DIAEGO - LOJİSTİK PLANLAMA SİSTEMİ

GRUP 13: Berkay Ölmez, Buse Hülya Gengör, Hazal Saç, Esra Ünüver, Mina Özfatura

MEY İçki, Tekel’in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesiyle 2004 yılında kurulmuştur. 2011 yılından itibaren yaklaşık 180 ülkede ticari faaliyetleri ve 80 ülkede bölge ofisleri bulunan alkollü içki üreticisi Diageo’nun şemsiyesi altına girmiş ve bugünkü adıyla “MEY Diageo” olmuştur. MEY Diageo, Türkiye ayağında Alaşehir, Bilecik ve Nevşehir’de olmak üzere 3 satış deposu barındırmakta ve tüm Türkiye’ye bitmiş ürün sevkiyatlarını bu depolardan yapmaktadır. 2 rakı fabrikası (Nevşehir-Alaşehir), 2 şarap fabrikası (Elazığ-Şarköy), 1 cin/votka/likör (Bilecik) fabrikası ve ithal bitmiş ürünler için 1 antreposu (Mersin) bulunmaktadır. Firma geniş bitmiş ürün portföyü ve yüksek üretim hacmi ile bahsi geçen satış depolarından Marmara, Ege ve Anadolu olmak üzere 3 satış bölgesindeki distribütör ve zincir marketlere hizmet vermektedir. Mevcut sistemde tesisler arası sevkiyat planlamalarında distribütör stoklarının yeterli bir şekilde değerlendirilmemesi ve sevkiyat planlarının uzun vade düşünülmeden yapılması gibi durumlar doğru planlamamış sevkiyatlara bunun sonucunda da yok satmaya, artan lojistik maliyetlerine sebebiyet vermektedir. Bu problem belirtileri doğrultusunda, projenin hedefi; lojistik maliyetlerini ve karşılanmayan talebi enazlamak olarak belirlenmiştir. Bu hedef doğrultusunda çözüm yaklaşımı, distribütör ve depo stoklarını, geçmiş satış verisini, üretim planını, ithalat planını, zincir marketlerin taleplerini, tesis ve müşteri konumlarını göz önünde bulundurularak; depo sayısı, konumu ve hizmet bölgesine ve günlük kırılımda haftalık sevkiyat planlarına karar veren bir lojistik sistemi geliştirmektir.